Traject: Voor Conclusion Consulting is SROI geen verplichting, maar een inspiratiebron

Conclusion Consulting brengt de arbeidsmarkt voor zo veel mogelijk mensen dichterbij. Hun ervaring: serieus aan de slag gaan met SROI werkt als een magneet. Met hun aanstekelijke aanpak hopen ze zo veel mogelijk andere organisaties te inspireren om SROI ook in hun organisatie te verankeren.Ontdek hieronder het tijdspad dat Conclusion Consulting op dit gebied doorliep en laat je inspireren door hun aanpak.

Conclusion Consulting ziet Social Return niet als een verplichting vanuit een zakelijke overeenkomst, maar als een intrinsieke motivatie en verantwoordelijkheid. Met veel kennis en een groot netwerk kan én mag Conclusion Consulting een bijdrage leveren aan de (arbeids)participatie van groepen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee aan hun toekomst. Deze waardecreatie voor de toekomst is de essentie van hun Social Return-aanpak.

“Maatschappelijke impact maken wij niet omdat het moet, bij Conclusion Consulting zit het in ons bloed. Bij ieder project geldt: het moet meer waarde opleveren dan de meerwaarde die het primair oplevert voor onze opdrachtgever. Die ‘meer waarde’ schuilt in de bredere impact die een project heeft op onze gemeenschap of planeet” - Kevin Smulders, Social Impact Coordinator

Pioniersfase (2016-2020)

Conclusion Consulting valt als onderdeel van het Conclusion-ecosysteem onder de IMOA-mantel, een Rijksbrede mantelovereenkomst voor organisatie-advies en het inschakelen van tijdelijke interim-managers. Onderdeel van die aanbesteding is een SROI-verplichting. Deze verplichting bestaat uit een minimale investering van 5% van de omzet in het bieden van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar wat betekent dit nu écht? En hoe geef je hier op een zo waardevol mogelijk manier invulling aan? In co-creatie met de Rijksoverheid is Conclusion Consulting op zoek gegaan naar de antwoorden.

Als proeftuinproject doorliep Conclusion Consulting een SROI-traject met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Na een eerste proeftuin bij de Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein gingen ze aan de slag bij Detentiecentrum Rotterdam. Om de afstand tot de arbeidsmarkt van gedetineerden te verkleinen, verzorgden business consultants zinvolle digitale dagbesteding aan ingeslotenen en gedetineerden, met een focus op IT en techniek. Met workshops en door samen radio te maken, maakten ze dit op het oog abstracte vakgebied tastbaar. Bekijk hier de film over de dag. 

“Het vuur dat in die ogen ontstond en de blijdschap, zal ik niet snel vergeten” - Frans van der Pluijm, business consultant Conclusion Consulting

Gefaseerde aanpak voor dagbesteding Detentiecentrum Rotterdam:

Fase 1: Formeren, bedenken en ontwerpen

  • Wat gaan we doen? Wat is het doel? Wat willen we ermee bereiken?
  • Try-out met begeleiders
  • Planning en organisatie

Fase 2: Start-up. lanceren van programma

  • Inspiratiesessie met ingeslotenen: Programmeer je toekomst
  • Greenscreen-presentatie over het programma maken, met en door ingeslotenen.
  • Dagbesteding ontwikkelen en implementeren

Fase 3: Check-Act

  • Wat slaat aan?
  • Borgen: waar gaan we voor?

DNA-fase (2021 - heden)

Niet alleen de Rijksoverheid, ook andere van toonaangevende klanten van Conclusion Consulting zoals NS en ProRail nemen een SROI-verplichting op in hun aanbesteding. Tegen deze tijd krijgt hun intrinsieke motivatie de overhand. Dit is geen verplichting, dit is wie ze zijn als Conclusion Consulting en als Conclusion-ecosysteem.

Als organisatie kan Conclusion Consulting structureel en schaalbaar een positieve impact maken. Ze hebben veel kennis in huis: hun team is ondernemend ingesteld en persoonlijk gedreven om bij te dragen aan een betere wereld. Dat doen ze met een focus op de Sustainable Development Goals (SDG’s) 3, 10 en 13 van de Verenigde Naties. Universele, breed gedragen doelen. SDG 3 staat voor Goede gezondheid en welzijn. SDG 13 voor Klimaatactie. In het kader van SROI lichten ze SDG 10 uitgebreider uit.

SDG 10: ongelijkheid verminderen

Sociale samenhang is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de samenleving. Iedereen moet gelijke kansen krijgen om deel uit te maken van de sociale infrastructuur. Intern betekent dat een (extra) scherpe blik op inclusie en diversiteit binnen Conclusion Consulting en het Conclusion-ecosysteem. Krijgt iedereen gelijke kansen? En wordt dat ook door iedereen ervaren? Extern zetten we onze kennis, mensen en middelen in voor projecten die gericht zijn op arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En voor projecten die jongeren stimuleren hun dromen na te jagen.

SDG Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Beeld: ©Conclusion
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen SDG

Tips van Conclusion: zo borg je SROI in je organisatie

Met deze aanpak zorg je ervoor dat SROI een duurzame kernwaarde van je organisatie wordt.
 

1. Creëer begrip en draagvlak

Zorg dat zowel het management als medewerkers het belang van SROI begrijpen en ondersteunen.

2. Ontwikkel organisatiebeleid

Integreer social impact in je strategie en maak het een vast onderdeel van je beleidsdoelen.

3. Vertaal strategie naar actie

Stel een (jaarlijkse) roadmap op met concrete stappen en doelstellingen om je SROI-strategie te realiseren.

4. Richt processen en systemen in

Zoals het gebruik van Power BI voor monitoring. Betrek ook afdelingen, bijvoorbeeld Finance om een SROI-budget te alloceren.

5. Werk in co-creatie aan maximale impact

Co-create tomorrow: creëer waardevolle partnerships om gezamenlijk meer impact te maken.

6. Start met pilots

Voer kleinschalige projecten uit, evalueer de resultaten en schaal succesvolle initiatieven op..

7. Monitor en deel voortgang

Houd de voortgang bij en deel resultaten regelmatig. Communiceer zowel intern als extern over de behaalde impact.

8. Borg in de bedrijfscultuur

Maak SROI een blijvend onderdeel van je cultuur. Vier successen en moedig nieuwe initiatieven aan.

Tijdlijn Conclusion