Traject: Berenschot Social Academy (BSA)

Berenschot heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan een duurzame baan. Dit deed Berenschot door betaalde werkervaringsplaatsen aan te bieden aan hoogopgeleide kandidaten uit het doelgroepenregister, lees hier meer over de proeftuin. Deze proeftuin heeft zich ontwikkeld tot de Berenschot Social Academy (BSA).

De BSA vormt de kern van Berenschots streven naar duurzame werkgelegenheid. Jaarlijks worden hierin zes kandidaten begeleid naar een stabiele en bevredigende baan, waarbij niet alleen gekeken wordt naar mensen met een doelgroep registratie, maar naar iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 

Het BSA 8-maanden Programma: een stap-voor-stap benadering

Het BSA-programma, dat 8 maanden duurt, biedt kandidaten de kans om weer in het werkritme te komen, hun vaardigheden te vergroten en waardevolle relaties op te bouwen. 
Samen met WSP Midden-Utrecht selecteert Berenschot jaarlijks een nieuwe groep kandidaten. Berenschot selecteert niet op doelgroep registratie, maar kijkt naar de match tussen de kandidaten en de organisatie. De afgelopen jaren heeft Berenschot geleerd wat er voor nodig is om goed te kunnen landen binnen de organisatie en welke begeleiding wij hierin kunnen aanbieden. Net zoals bij reguliere selectiegesprekken kijken wij welke motivatie en vaardigheden een kandidaat heeft, maar ook of het aanbod aansluit. Berenschot gelooft dat een duurzame match alleen tot stand kan komen als de omgeving ook echt past bij de kandidaten. Het programma omvat:

  • Persoonlijke onboarding en ontwikkelplan
  • Arbeidsovereenkomst met trainingen en coaching
  • Begeleiding naar een duurzame werkplek
Groep mensen luistert naar presentatie
Beeld: ©Berenschot

Monitoring en begeleiding: de sleutel tot duurzaam succes

Gedurende het hele programma worden kandidaten nauwgezet gemonitord en begeleid en wordt de aanpak indien nodig bijgesteld. Mentoren en coaches bieden continue ondersteuning, waardoor kandidaten stap voor stap groeien naar een duurzame werkplek. 

BSA Roadmap: de weg naar voortdurende verbetering

Om de BSA strategisch te versterken, heeft Berenschot een vierjarige roadmap ontwikkeld:

  • Jaar 1: ervaringen delen met stakeholders
  •  Jaar 2: verkennen van nieuwe doelgroepen
  • Jaar 3: analyseren en verminderen van uitval
  • Jaar 4: kennisdeling via whitepaper en SROI-event
     
Vrouw plakt lachend notitieblaadjes op
Beeld: ©Berenschot

Maatschappelijke impact

Naast de Berenschot Social Academy (BSA) biedt Berenschot ook stageplekken voor MBO-studenten en vervult waar mogelijk vacatures met kandidaten uit de doelgroepen. In 2023 vonden 11 kandidaten met een beperking of chronische ziekte een plek binnen de organisatie.

Berenschot gelooft in de kracht van exclusiviteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door jaarlijks zes mensen te helpen aan een duurzame werkplek, maakt Berenschot een aanzienlijke maatschappelijke impact. We nodigen andere werkgevers uit om zich hierbij aan te sluiten en samen het verschil te maken voor een inclusievere arbeidsmarkt.